Bokmål
Nynorsk
Introduksjon til oppgavene
Ofte stilte spørsmål (og svar)
Informasjonskapsler, personvern og vilkår
Kontakt på e-post

Miniguide til FRI

Undervisningsprogrammet FRI fra Helsedirektoratet er starten på et liv fylt med mestring – fritt for tobakk. Gjennom engasjerende, digitale oppgaver og en forpliktende kontrakt om å forbli tobakksfri, når elevene de nye læreplanmålene innenfor det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring. Slik lærer de å sette grenser – og å være fri.

Identitet

FRI handler om å ta aktiv stilling til hva som er viktig og hvordan man kan handle for å bli den personen man ønsker å være.

Press og påvirkning

Elevene skal bli bevisste på hvordan deres ønsker og valg påvirkes av media og menneskene rundt dem. Men det handler også om hvordan de selv påvirker andre.

Mestring

Elevene øver seg på å takle situasjoner hvor de kan føle seg presset til å gå over egne grenser. Det kan gjelde på områder som for eksempel tobakk, rusmidler og mobbing. Gjennom FRI styrker elevene sin digitale, sosiale og muntlige kompetanse.

Lærere foretrekker FRI fordi:

  • det bidrar til å nå målene i læreplanen
  • det bidrar til bedre miljø i klassen
  • det er gratis, enkelt og morsomt å bruke
  • det er anbefalt av utdannings- og helsemyndigheter

Målet er god helse for elevene

Heldigvis har Norge verdens­rekord i røyke­nedgang – det er en positiv utvikling! Samtidig har snus­bruk økt, og det kommer stadig nye produkter som appellerer til ungdommer. All tobakk er helse­skadelig og avhengighets­skapende. Lærerne har derfor en kjempe­viktig rolle i arbeidet mot tobakk.

FRI-kontrakten

Eleven skriver under elektronisk, og forplikter seg til ikke å røyke, snuse eller bruke e-sigaretter resten av skoleåret. Kontrakten finner man ved å trykke Lever kontrakter på forsiden av fristedet.

Belønning - en vinner i hver klasse

Elevene som har overholdt kontrakten har mulighet til å vinne en fin premie på slutten av skoleåret. Kontrakten er frivillig, og man får ny sjanse hvert år. Lærer trekker vinneren i klassen fra elevene som har skrevet kontrakt.